Köpa eller hyra bostad?
Den ekonomiska situationen i Sverige och världen är mer osäker än på många år. Vi bad sparekonom Anders Stenkrona, privatrådgivare Kajsa Lettius och Linda Svedin, senior privatrådgivare ge sina ekonomitips till dig som är student och funderar på att ge dig in på bostadsmarknaden.
Vad skulle ni ge för råd till en student 2023 när det kommer till att hyra eller köpa bostad?
– Det grundläggande är att bo billigt. När du är student, bete dig som en student ekonomiskt. Den grundläggande inställningen ska vara var att välja den bostadsform som ger dig den lägsta boendekostnaden. Att hyra eller köpa är bara verktyg till att nå det målet, säger Anders Stenkrona, sparekonom på Nordea.
Vad är mest fördelaktigt, att köpa eller hyra bostad?
– Normalt sett kan det vara billigare i längden att köpa och sedan betala ränta och amortering, men det förutsätter att du har en ganska stor kapitalbas att stoppa in i lägenheten. Det är det inte alla som har, speciellt inte studenter, säger Anders Stenkrona.
– För att bankerna ska bevilja dig som student ett lån till bostad behöver du ha råd med kontantinsatsen, men också ha någon form av inkomst, enbart studiebidrag räcker inte.
– Då behöver du ha med dig en medlåntagare i ryggen. En del studenter tar hjälp av sina föräldrar för att kunna ta ett lån. Med då är det viktigt att tänka på att en sådan lösning påverkar medlåntagaren lika mycket som studenten, eftersom det belastar även dennes möjligheter att låna och köpa, säger Linda Svedin, senior privatrådgivare på Nordea.
– Förr var en förälder borgenär och gick i god. Nu är man medlåntagare vilket gör att man står på lånet. Det belastar förälderns skuldkvot och påverkar dennes ekonomi, säger Kajsa Lettius, privatrådgivare på Nordea.
Vad ska man tänka om man tar hjälp av sina föräldrar med ett lån till en bostad?
– Det viktigaste är att lånet dokumenteras tydligt. Svara på frågor som ”Är det din bostad eller dina föräldrars?”, ”Är det ett förskott på arv?”, ”Blir det rättvist mot eventuella syskon?”. Man ska dokumentera ordentligt för att det inte ska bli någon diskussion senare, säger Anders Stenkrona.
Är det något speciellt man bör tänka på vid samboskap och bostadsköp?
– Om man ska köpa något tillsammans ska man vara riktigt säker på att man ÄR tillsammans. Annars kan det bli riktigt komplicerat när man separerar. Jag skulle vara försiktig med att gå in i en sådan stor affär när man är student, om man inte är gift. En lösning kan vara att den ena parten äger bostaden. Det är mycket enklare att hyra. Skulle förhållandet spricka kan man när som helst kliva ur, säger Anders Stenkrona.
Vill du bo så ekonomiskt som möjligt kan du antingen försöka hitta någon eller några att dela bostad med, eller flytta in i en studentkorridor.
– Det är ett sätt att spara pengar på. Nu när vi har en hög inflation behöver man vara smart med sina pengar, säger Linda Svedin.
Ett sätt att som student att öka intäkterna är att hitta ett extrajobb parallellt med studierna.
– Som student är man ofta mer flexibel och kan själv styra över sin tid. Ett extrajobb kanske inte gör så att du har råd att köpa en bostad i närtid, för med det följer mycket andra kostnader och du behöver en stor summa att lägga in, men som student kan du fokusera på att spara ihop till en handpenning till en framtida bostad, säger Anders Stenkrona.
Var är ert bästa spartips?
Spara regelbundet och långsiktig, med en risk som passar dig där du är i livet, säger Anders Stenkrona.
– Det bästa är att spara målinriktat. Undvik att öppna ett ISK och puttar in pengar på måfå. Hör av dig till en rådgivare på din bank som kan komma med tips, säger Kajsa Lettius.
– Ett tips är alltså att boka ett möte med banken för att få hjälp att komma igång med sitt sparande.
– Vi hjälper till att skapa den långsiktiga planen. Man kanske vill köpa en bostad men kan inte. Vi lägger upp en plan för hur mycket du behöver spara varje månad för att nå din dröm när du är klar och utexaminerad. Kommer du bara igång i tid kan du komma långt med ganska små medel, säger Linda Svedin.
– Om du har ett jobb och kan spara så mycket som 25 procent av din lön kommer du att kunna köpa den bostad du vill ha om tre år, säger Anders Stenkrona och lägger till:
– Om du som 20-åring sparar en tusenlapp i månaden blir det en miljon till när du går i pension, säger Anders Stenkrona.
Vad finns det för stöd att få som student på bostadsmarknadens?
– Jag själv ansökte om stipendium som student. Det kan vara bra kolla upp vad det finns för stipendium att söka, säger Kajsa Lettius.
Sticker Helsingborg lokalt ut på något utmärkande sätt när det kommer till bostadsmarknaden?
– Bostadspriserna i Helsingborg är fortsatt är lägre än exempelvis Stockholm, Uppsala och Lund, säger Linda Svedin.
– En stor fördel med att välja Helsingborg som studieort är möjligheter till en bättre boendesituation till samma kostnad som du kan få de större studentstäderna, säger Anders Stenkrona.
Håller uppskattade ekonomiföredrag för studenter
Nordeas sparekonom Anders Stenkrona håller regelbundet föredrag runt om i Sverige på temat studentekonomi.
Denna kväll i mars i Helsingborg lyssnar ett 40-tal personer, i huvudsak gymnasieelever, till hans tips och råd. En av åhörarna är kriminologistudenten Modesty af Ekström:
– Jag tycker att är ett fantastiskt initiativ eftersom det är riktat till ungdomar i gymnasieåldern. Hade jag inte haft föräldrar som var duktiga på ekonomi så skulle jag absolut velat få höra detta i den åldern. Det är just då du kan börja bygga en bra ekonomi, för du har ofta väldigt lite utgifter. Du kanske har föräldrar som finansierar dina intressen exempelvis. Så jag tycker det här initiativet är kanon. Det bäddar verkligen för att man ska kunna ha en stabil ekonomi när man når vuxen ålder.