Öresundrunt på ett dygn

* Om ditt dygn har minst 36 timmar, annars kan du dela upp utflykten över flera dagar.

Färja från Helsingborg till Helsingör: 20 min

Stopp 1: Helsingör

Vi börjar dagen med en hemlagad brunch på gemytliga Café Chaplin i Helsingör. De danska specialiteterna pølse, rugbrød och leverpastej samsas med kontinentala inslag i form av grekiskinspirerad yoghurt och amerikanska pannkakor. 

Tåg till Humlebæk: 8 min

Stopp 2: Humlebæk

Mätta och belåtna besöker vi Louisiana Museum of Modern Art i Humlebæk. Här hittar vi modern konst i magnifika miljöer, både inne och ute. Ja, arkitekturen är faktiskt ett konstverk i sig med sina stora glaspartier och vackra material. 

Tåg till Skodsborg: 14 min

Stopp 3: Jægersborg Dyrehave

Från Humlebæk till Skodsborg åker vi från kulturen till naturen, här hittar vi nämligen parken Jægersborg Dyrehave. Dyrehave översätts till rådjurspark, vilket inte är så konstigt med tanke på att över 2000 rådjur lever fritt i området. Du hittar även majestätiska landskap av skog, sjöar och öppna vyer. I parkens andra ände, vid Klampenborg station, finns dessutom en nöjespark för de som inte är så imponerade av rådjur.

Tåg till Köpenhamn: 20 min

Stopp 4: Köpenhamn

Så var vi plötsligt i storstan. Vi strosar ner till Nyhavn och sätter oss på en av områdets många serveringar bland de ikoniska, färgglada husen. Är en i Danmark är det nästan olagligt att inte äta smørrebrød till lunch, eller?

Tåg till Malmö: 36 min

Stopp 5: Malmö

Tillbaka på svensk mark utforskar vi Malmös mångkulturella rikedomar. Staden är känd för sin breda variation av matupplevelser, men har du hört talas om Disgusting Food Museum? På museet hittar du världens 80 mest motbjudande matartiklar. Vad sägs om frukt vars stank du sägs kunna känna på flera hundra meters avstånd eller ost som drabbats av maskangrepp? Ett flertal “delikatesser” får du även möjlighet att lukta och smaka på. Vad kan gå fel?

Tåg till Lund: 12 min

Stopp 6: Lund

Lund bjuder på många fröjder för ögonen. Den ödmjuka stadskärnan av kullersten och medeltida hus, den natursköna, färgsprakande botaniska trädgården och givetvis den häpnadsväckande, stoltserande byggnad som är Lunds Domkyrka. Det är bara att vandra runt och njuta av stadens ögonstenar.

Tåg till Landskrona: 14 min

Stopp 7: Landskrona

Visste du att Landskrona kan skryta om att ha den bäst bevarade fästningen från 1500-talet i Norden? Nu vet du! Här hittar vi Landskrona Citadell, eller Landskrona slott, som inte bara bjuder på en historiskt autentisk miljö med 500 år på nacken utan även många interaktiva sätt att utforska den på.

Färja till Ven: 30 min

Stopp 8: Ven

Innan vi avslutar dagen gör vi vårt sista stopp på Ven, ön som gjort sig känd för sina backafall och härliga stränder. Vi tar oss med cykel till någon av öns restauranger och avnjuter en middag vid havet i en glittrande solnedgång. 

Färja till Helsingborg: 30 min

Stopp 9: Helsingborg

Sedan är vi tillbaka där vi började: i vårt kära Helsingborg. På hemmaplan fortsätter äventyret vimlandes på Helsingborgs pubar, krogar och barer långt in i natten! Efter äventyret vi haft är det dock helt rimligt om en hellre vill hem till sin säng.