Årstidsguide

Årstidsguiden

Helsingborg är mest känt för att vara en fantastisk sommarstad – men här finns massor av upplevelser och aktiviteter att avnjuta året om! Väsenvandring på hösten, rhododendron-blomning på våren, för att inte tala om kallbad och julmarknader i vintertider. Här har vi samlat våra bästa tips för varje årstid.

Höst

Kitesurfing

 • Du kommer snabbt lära dig att det blåser en del här på hösten. Idealt för frisyren? Nej. Idealt för kitesurfing? Ja! Höstvindarna bjuder på fantastiska vågor som är perfekta för denna spännande havsaktivitet. 

Väsenvandring på Fredriksdal

 • Varje höst anordnas väsenvandringar i Fredriksdals magnifika trädgårdar. När mörkret faller tar en guide med dig på en något kuslig vandring och berättar allt du inte visste att du ville veta om nordisk mytologi. 

Ljusstämning på Sofiero

 • När solens ljus blir alltmer frånvarande lyser Sofieros ljusinstallationer upp i höstmörkret. Inte bara kan du avnjuta magiska miljöer i helt nytt ljus, utan det finns även gott om spännande smakupplevelser under evenemanget.

Gåsamiddag

 • I Skåne är gåsamiddagen en inbiten tradition som funnits i över 500 (!) år. Den klassiska menyn består av svartsoppa till förrätt, stekt gås till varmrätt och skånsk äppelkaka till dessert, men finns i lite olika versioner idag. ‘

Vinter

Kallbad

 • Helsingborgare har kallbadat flitigt långt innan det blev trendigt. Om det känns motigt att gå direkt ner i det iskalla havet finns det flera kallbadhus försedda med bastu i staden. På Pålsjöbadens kallbadhus finns dessutom ett café.

Strandpromenaden

 • Havsluft gör sig inte bara bra på sommaren. Strandpromenaden mot Gröningen är helt ljuvlig i den friska vinterluften, särskilt om solen kikar fram! Varför inte stanna och ta något varmt att dricka? En del uteserveringar har öppet året om.

Skridskoåkning på Sundstorget

 • Bland vinterljus och –dekorationer på Sundstorget mitt i stan byggs en isbana upp varje vinter. Isbanan har öppet dygnet runt och är helt gratis att använda. All utrustning kan du hyra på plats.

Julmarknader

 • Finns det något bättre sätt att komma i julstämning än att gå på en hederlig julmarknad? Helsingborg har gott om julmarknader runt om i staden, från Laröd i norr till Råå i söder. Varför inte ta färjan över till Helsingör och julmarknaden på Kronborg Slott?

Vår

Furutorpsparken

 • När Furutorpsparkens körsbärsträd blommar – då vet vi att våren är här. Parken väcks verkligen till liv under våren när studenter samlas i årets första värme för att ha picknick, spela kubb eller bara umgås.

Tura

 • Att tura innebär att åka fram och tillbaka över sundet med färjan. Det kan du (och kommer du sannolikt) givetvis göra året om, men det kan vara lite extra härligt när läsåret börjar gå mot sitt slut och semesterkänslorna smyger sig på. 

Sommar

Strandhäng

 • En sandstrand i direkt anslutning till stan? Jajamän, det är en lyx vi har i Helsingborg! Samla vännerna, packa väskan och njut av en riktigt lat dag på stranden. Det finns både kiosker och restauranger i närheten – vad mer kan en önska?

Grilla

 • Grillningen hör många sommaren till. Både på stranden och i de flesta av Helsingborgs parker finns grillplatser som kan nyttjas av allmänheten. Oavsett om det är marshmallows eller en gourmetmiddag som står på menyn borde de tillagas över elden någon gång under sommaren.

Uteserveringar vid havet

 • En god middag, något trevligt i glaset och en solnedgång vid havet – en kan tro att en är utomlands. Längs kustlinjen finns ett brett utbud av restauranger och barer att spendera långa, bekymmerslösa kvällar på. 

Fredriksdalsteatern

 • Utsedd till en av norra Europas vackraste friluftsteatrar är det inte konstigt att Fredriksdalsteatern lockar kring 50 000 personer varje sommar. Upplev anrik kultur i vacker natur – många goda skratt får du på köpet!