Möte – Hur kraftverken i Rönne å ska tas bort

8 december 2022, 15:00 - 16:00

8 dec
Möte – Hur kraftverken i Rönne å ska tas bort

De tre kraftverken i Rönne å i Klippans kommun, ska tas bort för att återställa naturen. För att få plocka bort dem måste Klippans kommun ansöka hos Mark och miljödomstolen. Ansökan är inskickad och i den finns förslag på en metod för att montera ner kraftverken. Men hur ska det egentligen gå till? Leader-projektet Destination Rönne å och Ringsjön bjuder in till ett möte där Tord Andersson, projektledare i Klippans kommun, informerar.

Länk till anmälan: https://esmaker.net/nx2/s.aspx?id=683d2ec1d17c

Projektet som handlar om att ta bort de tre kraftverken är ett så kallat Life connects-projekt och går under benämningen Rönne å projektet. Under mötet kommer Tord Andersson, projektledare, att berätta om metoden för att ta bort kraftverken samt de undersökningar, analyser och konsekvensbeskrivningar som har lett fram till att metoden har valts ut.

Det går bra att delta på plats i Aktivitetshuset Sågen i Klippan, eller att följa mötet digitalt via Teams.
Länken för digital närvaro skickas ut samma dag till den e-postadress du anger i anmälningsformuläret.

Obligatorisk anmälan för digital närvaro såväl som närvaro på plats på Sågen i Klippan (begränsat antal platser).

Välkommen!

Om Rönne å projektet

Rönne å är en av Skånes största åar och ett viktigt vatten för många olika fiskarter. Framför allt laxar som simmar upp längs ån för att leka och fortplanta sig. Idag hindras den naturliga forsen av tre kraftverk. Dessa stoppar också laxen från att simma uppströms och nå fram till Ringsjöarna.

Genom Rönne å-projektet har Klippans kommun köpt verken och de kommer att monteras ner dem. Utan påverkan från kraftverken kommer Rönne å flöda fritt och laxarna nå sina bästa lekvatten.

Projektet finansieras av Klippans kommun, Naturvårdsverket, naturskyddsföreningens miljöfond, Eslövs kommun, Hörby kommun, Höörs kommun, Åstorps kommun och Ängelholms kommun.

Om projekt Destination Rönne å och Ringsjön

Destination Rönne å och Ringsjön är ett Leader-projekt med finansiering från Europeiska Jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Medfinansiärer är Familjen Helsingborg och kommunerna Eslöv, Hörby och Höör. Projektet är ett samarbete mellan kommunerna Eslöv, Hörby, Höör, Klippan, Åstorp och Ängelholm. Projektidén är att utveckla en destination för naturturism och upplevelser längs med Rönne å och Ringsjön.

Klicka här för mer information om projekt destination Rönne å och Ringsjön

Klicka här för mer information om Leader Nordvästra Skåne med Öresund

Klicka här för mer information om Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

 

Möte – Hur kraftverken i Rönne å ska tas bort

  • 8 december 2022, 15:00 - 16:00
  • Längd: 1 timme

Plats

Aktivitetshuset Sågen
Ängelholmsgatan 9
264 33 Klippan

Visa på karta

Arrangör

Destination Rönne å och Ringsjön