I utställningen Máttaráhkko och jag presenteras sex kvinnliga konstnärer från Sápmi: Laila Brandsfjell, Silje Figenschou Thoresen, Monica L Edmondson, Marja Helander, Katarina Spik Skum och Liselotte Wajstedt. I ett fält av olika uttrycksformer såsom fotografi, film, installation, konsthantverk, slöjd och teckning, skildras arv och berättelse med omsorg, subtilitet och närvaro.
Máttaráhkko är urmodern. I den samiska mytologin figurerar stammodern Máttaráhkko med sina tre döttrar Sáráhkká, Uksáhkká och Juoksáhkká. Fyra betydelsefulla gudinnor på skyddande poster. Máttaráhkko är också förmodern i en bredare betydelse, hon som gått före, som en mormors mor, en farmors mor eller en av deras systrar. Kvinnor har alltid varit och är viktiga grundpelare i den samiska kulturen.
I Máttaráhkko och jag riktas fokus mot kvinnan som förmedlare av handens kunskap och den muntliga berättelsen inom den samiska kulturen. Berättelser vandrar mellan generationer och blir till sömmar av ett levande föränderligt arv. Generationer av kvinnors kunskap manifesteras i duodji, den samiska slöjden, som har en viktig roll både funktionellt och som bärare av tradition. Objekten besitter sina egna berättelser; de har präglats av det flyttbara livets krav på funktionalitet men vittnar också om ett samspel med omgivande natur och dess resurser.
I utställningen framträder formen och rummet som behållare för dessa berättelser. Materialet har sitt eget språk och bär laddning av sitt ursprung, förflyttningar, tidigare användning och tradition. Även arbetsprocesserna bakom genererar betydelse hos objekten. Verken kan vittna om vad det innebär att vara samtida samisk konstnär i relation till tidigare generationers konstnärliga skapande.
Máttaráhkko och jag belyser vad det innebär att vara konstnär i en samisk och samtidigt en nordisk kontext då Sápmi sträcker sig över Norge, Finland, Sverige och Ryssland. Samerna är Europas enda erkända urfolk och också en av de fem nationella minoriteterna i Sverige. Máttaráhkko och jag är inledningen av ett flerårigt projekt där Tjörnedala konsthall presenterar konstnärer ur svenska nationella minoritetsgrupper.
Utställningen pågår på Tjörnedala konsthall 12 november – 11 december. Öppet tors-sön kl 12-16. Entré 50 kr