Studentföreningarna

AGORA

Agora är en sektion under Samhällsvetarkåren och är till för studerande vid Institutionen för Service Management och Tjänstevetenskap samt Institutionen för Strategisk Kommunikation. För AGORA är utbildning och studenters möjlighet till att påverka studiegången viktigt och utgör därmed kärnan i verksamheten. Tillsammans med drivna studenter arbetar AGORA med studiebevakning och att kvalitetssäkra utbildningarna. För att förgylla studietiden har de även flera projekt som det går att engagera sig i eller delta på, exempelvis Novischveckor, AGORA-dagen och vårbalen. De har även flera utskott: eventutskottet, marknadsföringsutskottet, utbildningsutskottet, internationella utskottet samt näringslivsutskottet. 

Sara Rajala, projektansvarig i Agoras styrelse: 

Varför valde du att gå med i just din studentförening?

Jag gick med i Agora under mitt första år eftersom flera av mina kompisar ville engagera sig där, och jag tyckte det lät roligt. Efter att ha varit med på Novischveckorna hade jag också en väldigt bra bild av Agora, vilket gjorde beslutet ännu enklare. Det bästa med att vara med i en studentförening är att man får träffa nya människor och vara med på aktiviteter man annars inte skulle delta i. Dessutom lär man sig mycket som är nyttigt för framtiden. En av mina bästa upplevelser med Agora var vårbalen, en fantastisk finsittning som hålls på våren. Novischveckorna var också en riktigt bra start på min studenttid. Förutom dessa stora evenemang finns även tacksittningar för aktiva medlemmar som är väldigt roliga.

Hur kan man engagera sig i Agora? 
Att engagera sig i Agora är enkelt och finns på många sätt. Man kan vara med i utskott som Eventutskottet, Utbildningsutskottet, Marknadsföringsutskottet eller Internationella utskottet, eller engagera sig i projektgrupper som planerar evenemang som Novischveckorna och Vårbalen. Man kan även vara med i styrelsen och driva verksamheten under ett år. Genom att engagera sig får man inte bara roliga erfarenheter och nya vänner, utan även värdefulla erfarenheter som kan stärka sitt CV. Dessutom erbjuds förmåner som rabatt på sittningar och baler samt exklusiva resor som Blåtur. 

Kontakt: info@agorastudent.se / www.agorastudent.se

Ingenjörssektionen

Ingenjörssektionen är en del av Teknologkåren vid Lunds Tekniska Högskola och är till för dig som läser till högskoleingenjör, master i Energi- och miljöeffektiva byggnader samt tekniskt basår på Campus Helsingborg. Precis som de andra sektionerna inom TLTH så jobbar Ingenjörssektionen med en styrelse i spetsen vilka arbetar för att studenter ska trivas och få ut så mycket som möjligt av sin tid på Campus. Sektionen sysslar bland annat med studiebevakning för att utbildningen ska hålla högsta möjliga nivå. De har även god kontakt med näringslivet (kontakt mellan företag och studenter) och arrangerar bl.a. varje vår en stor mässa för högskoleingenjörsstudenter som heter MässING.

Arvid Fischer, vice ordförande i Ingenjörssektionens styrelse

Varför valde du att gå med i just din studentförening? 

Jag valde att vara aktiv i just Ingenjörssektionen eftersom jag tycker det är den sektion som påverkar mest och är den viktigaste för mig som ingenjörsstudent! Det är tack vare sektionen som vi har nollning varje år där nya studenter välkomnas och skapar grunden för de kommande tre åren. Men det finns även andra viktiga saker som tex studiebevakning och studiemiljö på skolan där sektionen är delaktig vilket jag tycker är viktigt när man studerar här. Sektionen anordnar många roliga event under året där man kan lära känna andra studenter, vilket förgyller tiden här på campus. Utan studentlivet och dom vänner man skaffar, hade tiden som student blivit mycket tråkigare. Några av mina bästa minnen är från nollningen som är en månad lång. 

Hur kan man engagera sig? 

Man kan engagera sig på massa sätt, lite beroende på vad man tycker om. Det finns tex Sexmästeriet som arrangerar fester som sittningar och pubar, eller Aktivitetsutskottet som kört Laserdome och gokart- turneringar. Vi har även Studierådet som hanterar studiefrågor, och fler grupper som fixar och donar på sektionen som tex Flying, Phaddrar och Peppet. Som tack för sitt engagemang får man förutom att ha något skitkul att göra bredvid studierna och även gå på tacksittningar. 

Kontakt: styrelsen@ingsekt.se / www.ingsekt.se

Modevetenskapliga studierådet

Modevetenskapliga studierådet är modevetarnas länk till kåren i Lund. Studierådet är som en kompletterande del mellan Kulturvetenskapliga Studentrådet och Humanistiska och Teologiska Studentkåren (HTS) med syfte att bedriva utbildningsbevakande verksamhet och stötta studenter vid programmet i Modevetenskap på Campus Helsingborg. Utöver den studiebevakande verksamheten skapar vi kontakt mellan näringslivet och kulturinstitutioner i Helsingborg och arrangerar event för att utveckla programmet och dess studenter. Genom att engagera dig i studentrådet har du som student möjlighet att påverka din utbildning, knyta kontakter och förbättra samarbetet mellan HTS och programmet på Campus Helsingborg.

Maja Löf, klassrepresentant och medlem i eventeriet

Varför valde du att gå med i just din studentförening? 

När jag började studera modevetenskap ville jag engagera mig i studentlivet och hitta en plats där jag kunde kombinera mitt intresse för mode med något meningsfullt. Modevetenskapliga studierådet blev den perfekta kombinationen, där jag både kan påverka utbildningen och se till att studenternas röster blir hörda, samtidigt som jag omges av andra som brinner för samma sak. Jag gillar känslan av att vara del av något större, och det känns bra att bidra till en bättre studietid för både mig och mina kursare. Det bästa med att vara med i en studentförening är gemenskapen och möjligheten att göra skillnad. I studierådet får jag träffa människor med samma intressen och tillsammans skapar vi en mer engagerande och givande studietid. Vi lyfter studenternas åsikter, påverkar kursinnehåll och arrangerar inspirerande evenemang som kopplar teori och praktik.

Hur kan man engagera sig? 

Genom att gå med i styrelsen kan man vara med och planera massa roliga saker. Ett roligt event vi planerar just nu är en klädbytardag på Campus Helsingborg, där studenter kan byta kläder på ett hållbart och ekonomiskt sätt. Det känns extra kul att sprida vårt intresse för mode till andra program på campus. Vi arrangerar också en modebal varje år i maj och ger även ut en tidning, Modebrevet, varje månad som täcker trender, happenings och våra aktiviteter. 

Kontakt: studieradmov@gmail.com/ FB: Modevetenskapliga studierådet

Stampus

Stampus är studentföreningen som erbjuder många olika aktiviteter så som rabatter hos flertalet företag, fester och utskott som studenter kan engagera sig i. Vill du som student ha riktigt roligt vid sidan av studierna, träffa nya människor och testa nya saker? Då är Stampus rätt för dig! Oavsett utbildning är studenter välkomna att vara med i föreningen. Varje torsdag håller Stampus i torsdagsrestaurang och torsdagspub på studenthuset Helsingborgen. I Stampus kan studenter engagera sig i matlag, barlag, DJ-utskott, eventutskott, Sampus IF och skidutskott. Tycker du att något saknas kan du få hjälp med att starta upp en ny projektgrupp eller ett nytt utskott.

Måns Alklint, ordförande i Stampus styrelse

Varför valde du att gå med i just din studentförening?

Jag ville få ut så mycket som möjligt av studentlivet, och Stampus kändes som det självklara valet eftersom det är Helsingborgs enda studentförening som liknar nationerna i Lund. Vi har också en helt annan gemenskap i jämförelse eftersom vi inte är lika stora. Sen är det ju aldrig fel att ha färjorna som går till Helsingør nära till hands. Det är också fantastiskt roligt, och att engagera sig skulle jag säga är ännu roligare. Det bästa är alla människor man träffar, lär känna och vilken vänskapskrets man bär med sig ut i livet. Jag har många roliga minnen från Stampus, men Avstampet är definitivt värt att nämna. Det är det första stora eventet som Stampus håller i varje år – perfekt för de som inte kan få nog av novischveckorna! Första gången jag gick på ett Avstamp hölls det på vårt kårhus Helsingborgen. Det satte helt klart standarden på hur studentlivet ska vara. Året därpå hölls Avstampet på the tivoli och det var några (kända) DJ:s som spelade. Det var precis lika roligt. Det bästa är att det är något nytt varje år.

Hur kan man engagera sig? 

Man kan engagera sig på en massa olika sätt, man kan bland annat gå med i styrelsen och inta en position där man har mycket ansvar men har nästintill fria tyglar att planera och utföra olika aktiviteter. Man kan gå med i ett utskott, vi har massa som orkesterutskottet, fotbollsutskottet, yoga utskott osv. Det enklaste är väl att jobba på våra torsdagspubar och få två matbiljetter = gratis mat 2x och sen belönas med p-sittningar och efterfester! 

Kontakt: info@stampus.se / www.stampus.se

MiH-Student

MiH-Student är föreningen som försöker visa studenter vilka vägar de kan ta i en djungel av yrkesroller och organisationer. De ger dig som student, extra goda förutsättningar att skapa kontakter och få erfarenheter direkt från näringslivet inför din framtida karriär. MiH Student erbjuder studenter olika event, mentorskap och nätverkande med stark förankring i Helsingborgs näringsliv. Gå på events varje vecka där det bland annat bjuds på frukost, nätverkande och inspiration. Bli adept hos en erfaren person ifrån näringslivet i MiH:s mentorsprogram. På Networking övar och utvecklar studenter sina färdigheter kring mingel och bygger yrkesnätverk. Eller delta på Career Night och lär känna ett företag genom företagsbesök, interaktiva föreläsningar och workshops.

Marwa Mezher, ordförande i MiHs styrelse

Varför valde du att gå med i just din studentförening? 

Jag valde att gå med i MiH Student för att jag blev inspirerad av föreningens syfte att hjälpa studenter utöka sitt nätverk och få inblick i näringslivet. Det kändes som en chans att utvecklas både personligt och professionellt, och förbereda mig för framtiden. Att vara en del av en förening som kopplar samman studenter med näringslivet kändes meningsfullt, och jag ville bidra till att fler får samma möjligheter och inspiration. Det bästa med att vara med i en studentförening är gemenskapen och känslan av att vara del av något större än bara studierna. Du knyter värdefulla kontakter, träffar likasinnade och utvecklas både professionellt och personligt, samtidigt som du har roligt och skapar minnen.

Hur kan man engagera sig? 

En av de roligaste upplevelserna som man kan engagera sig i är vårt årliga mentorsprogram, där mentorer från näringslivet och studenter möts för första gången på ett kick-off-mingel. Stämningen är alltid fantastisk, och ett minne jag bär med mig är från vårt senaste mingel, när två av deltagarna sa: ”Vi älskar de här eventen – vi älskar MiH!” Det påminde oss i styrelsen om varför vi gör det här – för att skapa möjligheter för personlig utveckling och nätverkande. Att få vara med om något så givande är otroligt inspirerande. Som medlem i MiH får du möjlighet att delta i frukostevent, nätverka med personer från näringslivet och få personligt mentorskap. MiH är verkligen föreningen som ger dig allt du behöver för att få en rivstart på din karriär!

Kontakt: student@mih.m.se  / www.mih.m.se

Socionomsektionen

Socionomsektionen verkar som studentkår vid Socialhögskolan på den Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Lunds universitet. Socionomsektionen består av socionomstudenter som vill bidra till en kvalitetssäkring av utbildningen samt en bättre gemenskap och social samvaro för studenterna på Socialhögskolan. Helsingborgsutskottet har som uppgift att finnas för studenterna på Campus Helsingborg och har minst lika mycket aktiviteter i studentlivet som i Lund. 

Linn Lendrén, ansvarig för Helsingborgsutskottet

Varför valde du att gå med i just din studentförening? 

Jag gick med i Socionomsektionen för att öka Helsingborg studenternas inflytande inom socionomprogrammet och ge oss en starkare röst, både i Helsingborg och Lund. Det bästa med att vara med i en studentförening är gemenskapen. Jag får träffa studenter från både Helsingborg och Lund och tillsammans jobbar vi för en roligare studenttid. Novischperioden är en höjdpunkt där man lär känna nya studenter och deltar i aktiviteter, och sittningarna är också riktigt roliga – här träffar vi socionomstudenter från alla terminer och har kul tillsammans.

Hur kan man engagera sig? 

För att engagera sig i Socionomsektionen kan man söka till styrelsen under valperioderna, engagera sig som fadder under novischperioden eller ansöka till vår balkommitté. Våra utskott tar ofta hjälp av volontärer, och det viktigaste engagemanget är att ta på sig roller som terminsombud eller studentrepresentant. All information om hur man kan engagera sig finns på vår Instagram, och om man vill hjälpa till extra går det alltid bra att höra av sig till oss.

Kontakt: https://www.socionomsektionen.se/ /